Ga jij ook voor mooi beeld en goede verhalen?

Neem contact op
Eric van Nimwegen || Ervani
Eric van Nimwegen || ErvaniAvid editor & Cameraman
Voor mij is het allemaal begonnen met een degelijke vierjarige opleiding aan de voormalige School voor Fotografie. Dat was destijds de toonaangevende fotografie opleiding in Nederland en misschien zelfs wel in Europa. Uiteindelijk bleek mijn hart toch bij de film te liggen en ik heb de kans gekregen om bij de opnames van speelfilms mee te kijken over de schouder van doorgewinterde cameramensen.

Ik ben daarna als video-editor gaan werken en achteraf gezien is dat juist een hele goede basis om als cameraman aan het werk te gaan. Als editor weet je immers als geen ander wat er in de montage nodig is om een goede productie af te leveren.

Camerawerk?

Ik kan met verschillende stijlen uit de voeten. Als je bijvoorbeeld naar mijn fotografie-werk kijkt, zal je zien dat ik dol ben op strakke composities en kaders. Aan de andere kant heb ik ook een herkenbare stijl die zich juist kenmerkt door heel dynamisch camerawerk waarbij ik dicht op de huid van personen en onderwerpen zit. Zodra de camera op mijn schouders of in mijn handen ligt heb ik een extreem sterke focus en zal ik eerder geremd dan aangespoord moeten worden. Mede vanwege de degelijke, praktische maar ook theoretische fotografie-opleiding heb ik de techniek volledig onder controle. Ik niet tevreden met een beetje scherp of met een aardig beeld. Het is voor mij alleen goed als het ook daadwerkelijk goed is.

Uiteindelijk heb ik mij kunnen specialiseren als camjo en bij dat werk voel ik mij als een vis in het water. Het geeft mij veel voldoening als het mij lukt om zo’n band met de mensen voor de camera op te bouwen, dat zij zich eigenlijk niet meer bewust zijn van de camera en volledig zichzelf kunnen zijn. Mijn oprechte interesse en mijn nieuwsgierigheid zijn de basis voor mijn Camjo-werk waarbij het altijd zal gaan om de mens achter het verhaal.

In de loop der tijd heb ik meerdere eigen camera-sets opgebouwd waarmee ik helemaal vertrouwd ben. Als freelancer kan ik ingezet worden inclusief mijn eigen apparatuur, waarbij ik ook als one-man-band kan opereren en dan ook het geluid en de interviews kan verzorgen. Auto focus? Auto white balance? Automatische audiolevels? Nee! Ik zie mijn werk als een vak, misschien zelfs wel als een ambacht.

Voor en met wie heb ik gewerkt?