BLOG – EEN IDIOOT IN DE NACHT

Een idioot in de nacht

Ben je een vakidioot als je om drie uur in de nacht de deur uit gaat om ‘nocturnes’ te maken? Vakidioot kan weer zo negatief klinken dus misschien moet ik mijzelf maar een liefhebber van mijn vak noemen. Een liefhebber van beeld, licht, composities en het vertellen van verhalen. En verhalen vertellen dat doe ik niet alleen als ik film, maar zeker ook als ik fotografeer. Het medium is ondanks de vele raakvlakken natuurlijk anders, maar ook met een foto vertel je verhalen, jaag je op mooie composities en stoort het je ook als net dat ene lelijke verkeersbord het beeld verpest.

Dit weekeinde liep ik midden in de nacht met een tevreden lach op mijn gezicht door de haven van Amsterdam en kreeg ik energie van aan de ene kant de stilte van de nacht en juist aan de andere kant van de specifieke geluiden die de nacht met zich meebrengt. Het licht dat met de gebouwen en het landschap speelt en de andere blik die het je op locaties geeft die je al jaren goed kent maar nu opeens totaal anders lijken te zijn.

Ja, ik ben gek op mijn vak. Niet alleen als ik in opdracht met een film- of fotocamera rondloop maar ook in het weekeinde en zelfs in de nacht. Eigenlijk heb ik altijd een camera bij mij want in het verleden is het te vaak gebeurd dat ik baalde dat ik geen camera bij mij had. Zelfs als ik winkelend door de stad loop hangt de camera om mijn nek. Het houdt mij scherp en zorgt ervoor dat ik elke dag het gevoel heb weer iets te leren en beter te worden. Wat dat betreft is er niets erger dan in je portfolio kijken en vinden dat je werk van een half jaar geleden nog steeds het beste is wat je ooit hebt gemaakt.

Ik ben dus een liefhebber van mijn vak, gek op mijn vak. Maar is een gek geen idioot en ben ik dus wel een vakidioot? Een term die voor mij geen belediging is en zeker ook geen negatieve klank kan hebben. Maar een beetje raar is het natuurlijk wel om midden in de nacht de deur uit te gaan voor die serie foto’s. Ik ben in ieder geval blij met de serie van vijf* foto’s die deze actie mij heeft gebracht.

* De gehele serie foto’s is te bekijken op mijn Flickr pagina

Comments are closed.